ACOMIADAMENT D’UN TREBALLADOR EN BAIXA LABORAL

Data de publicació: 1/28/2017

28/01/2017

Durant el mes de desembre de 2016, es varen dictar dues sentències, que entenem que canvien el criteri actual dels Tribunals, respecte si es pot o no acomiadar un treballador en situació d’incapacitat temporal.

 

Resumim, tot seguit, la sentència del Tribunal de Justícia de la UE de 1.12.16:

 

Un treballador, pateix un accident de treball,  és acomiadat durant la seva baixa d’incapacitat temporal. La causa en què es fonamenta l’acomiadament és “no aconseguir les expectatives establertes ni el rendiment que l'empresa considerava adequat per al seu lloc de treball.” És a dir, una causa difusa que no és més que una excusa per extingir la relació laboral del treballador que està de baixa.

 

El Tribunal estima que la limitació patida pel treballador a conseqüència de l'accident de treball és "duradora" i, per tant, qualificable com a "discapacitat”. Com que el motiu de l’acomiadament és clarament una excusa que no respon a la realitat, considera que aquest produeix a causa de la discapacitat del treballador i, com a conseqüència d’això, s’ha de considerar nul.

 

La Sentència del Jutjat Social 33 de Barcelona, de 23 de desembre de 2016, es basa en aquesta sentència i, en un cas similar, conclou que acomiadar un treballador per causa de la seva discapacitat, és un fet discriminatori. La sentència es basa en una carta d’acomiadament que no descriu fets concrets i que acomiada un treballador de baixa després que aquest comuniqui a l’empresa que la seva baixa serà llarga degut a la patologia que pateix.

 

 

En vista de tot això aquest despatx interpreta que, no és aconsellable acomiadar un treballador que està de baixa per incapacitat temporal de llarga durada, sense que l’incompliment que s’atribueix al treballador sigui real, molt greu, culpable i demostrable. No sabem en quin límit temporal s’establirà el concepte “una baixa llarga”. Estarem amatents a les properes sentències que ens aniran definint els conceptes encara difusos.

Sentència Jutjat Social 33 de Barcelona

Nota: La informació anterior és només orientativa, i dóna un coneixement superficial del tema que explica. La seva aplicació requereix l’estudi personalitzat per part de Gabinet Permar SL 

Tornar al llistat

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis segons les seves preferències de navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí.