Càmeres de vigilància i control a l’empresa - Sancions

Data de publicació: 12/29/2015

L'exercici de les facultats de vigilància i control que l'art. 20.3 de l'Estatut dels Treballadors reconeix a l'empresari perquè comprovi si el treballador compleix les seves obligacions laborals, però aquest control no pot comprometre els drets fonamentals dels propis treballadors.

Una famosa sentència del Tribunal Suprem STC 29/2013, de 11 de febrer (recurs d'empara núm. 10.522-2009), obliga l’empresari al deure d'informació prèvia als treballadors sobre el contingut i objectiu específics de la corresponent mesura de vigilància i control.

En la sentència, un treballador de la Universitat de Sevilla, havia estat sancionat incomplir injustificadament i reiterada la seva jornada laboral. La Universitat va servir-se de les gravacions de les càmeres de vídeo-vigilància per arribar a aquesta conclusió. El treballador va al·legar que la utilització de les imatges gravades per a una finalitat de control laboral no havia estat autoritzada de manera expressa per l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, ni comunicada als treballadors de la Universitat aquesta possibilitat.

El Tribunal Constitucional sentencia que la utilització no consentida ni prèviament coneguda de les imatges gravades per les càmeres de seguretat del recinte universitari per controlar la seva activitat laboral va vulnerar el seu dret a la protecció de dades de caràcter personal (art. 18.4 CE) i declara que quan l'empresari que pretengui valer-se de les gravacions captades per les càmeres de seguretat per a fins de control laboral,  ha d’informar prèviament als treballadors d'aquesta possibilitat, és a dir, "en quins casos els enregistraments poden ser examinats, durant quant de temps i amb quins propòsits". En particular, l'empresari ha d'informar de manera expressa, clara i inequívoca que les gravacions es poden "utilitzar per a la imposició de sancions disciplinàries per incompliments del contracte de treball" (FJ 8).

Per tant, aconsellem que totes les empreses que pretenguin valer-se de les càmeres de videovigilància per a la imposició de sancions disciplinàries per possibles incompliments del contracte de treball:

  1. Facin les notificacions oportunes a l’Agència Estatal de Protecció de dades.
  2. Facin signar al treballador la següent comunicació: El treballador es dóna per assabentat de l’existència de càmeres al recinte de l’empresa, que enregistren imatges en suport informàtic i/o analògic, i que aquestes imatges, donat el cas, poden ser utilitzades amb finalitat disciplinària per a incompliments del contracte de treball.

Per als nous treballadors, aquest text pot ser incorporat al contracte com a clàusula addicional.

Per a empreses clientes de Gabinet Permar SL, podem preparar-los els documents per a ser signats per als treballadors i els podem facilitar la inscripció a l’Agència Estatal de Protecció de dades.

 

 

Nota: La informació anterior és només orientativa, i dóna només un coneixement general de la norma que explica. La seva aplicació requereix l’estudi personalitzat per part de Gabinet Permar SL. 

Tornar al llistat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar informació relacionada amb les teves preferències en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.

Acceptar
NO ACCEPTAR