CANVIS RESPECTE LA INSTAL·LACIÓ DE CÀMERES A L’EMPRESA

Data de publicació: 6/24/2016

El passat 3 de març el Tribunal Constitucional va dictar una important sentència referida a la protecció de dades en l'àmbit de la relació de treball.

La sentència no avala la instal·lació general de càmeres de videovigilància com a instrument de control ordinari de la prestació laboral sinó la instal·lació per algun motiu, per exemple com a fruit de la detecció prèvia d'irregularitats en la caixa, la presumpta comissió de faltes per part d’algun/a empleat/ada, etc.

La col·locació de càmeres per aquests motius no suposen violació de l'art. 18.4 de la Constitució, o el dret a la protecció de dades, ja que l’art. 6.2 de la Llei de Protecció de dades, enumera un seguit de supòsits en què resulta possible el tractar i cedir dades sense demanar el consentiment de l'afectat, entre ells s’hi troben les parts d'un contracte o precontracte d'una relació laboral, si són necessaris per al seu manteniment i compliment.

El Tribunal sosté que, en l'àmbit laboral, el consentiment del treballador passa a un segon pla, ja que s'entén implícit, sempre que el tractament de dades de caràcter personal sigui necessari per al manteniment i el compliment del contracte signat per les parts. Per tant, el tractament de dades dirigit al control de la relació laboral s'ha d'entendre emparat per l'excepció esmentada, ja que està dirigit al seu compliment.

Malgrat que el consentiment del treballador no sigui necessari, sí que hi ha un deure d'informació que quedaria complert només amb un rètol a l’establiment, que anunciï la possibilitat i el dret i a l'accés, rectificació, cancel·lació, etc que la llei li reconeix.

La col·locació de càmeres ha d’observar tres requisits: idoneïtat, necessitat i proporcionalitat:

  • Idoneïtat.- per aconseguir la finalitat pretesa per l'empresa.
  • Necessitat.- La gravació és l’únic mitja de comprovació d’uns fets.
  • Proporcionalitat: La gravació d'imatges es limita a la zona on pretesament es comet la falta.

 

Nota: La informació anterior és només orientativa, i dóna només un coneixement general de la norma que explica. La seva aplicació requereix l’estudi personalitzat per part de Gabinet Permar SL

Tornar al llistat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar informació relacionada amb les teves preferències en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.

Acceptar
NO ACCEPTAR