COBRAMENT FRAUDULENT DE LA PRESTACIÓ D’ATUR

Data de publicació: 4/29/2016

Què és la connivència?
El diccionari la defineix com una entesa secreta.

Per tant, la connivència entre les dues parts amb la finalitat d'obtenir la prestació per desocupació, és el pacte secret que fan dues parts, empresa i treballador, per tal que aquest darrer pugui percebre l’atur.

La connivència per a aconseguir la prestació d’atur i qualsevol altra prestació, no és lícita i suposa percebre indegudament la prestació. És per aquest motiu que és un fet sancionable, amb repercussions tant per al treballador com per a l’empresa.

La Llei d'infraccions i sancions de l'ordre social, arts. 23.1 c) i 26.1, qualifiquen com a molt greus la infracció dels empresaris i dels treballadors. L’art 40.1 c), preveu sancions d’entre 6.251 i els 187.515 euros, per a les empreses i l’art. 47.1 c) preveu l’extinció de la prestació per al treballador.

Cal tenir en compte que l'entitat gestora, el SEPE, pot suspendre l'abonament de les prestacions per desocupació quan s'apreciïn indicis suficients de frau, i iniciar un procediment, denunciant-ho a la inspecció de treball.

Per què es considera frau?
Per què és un acte realitzat a l'empara del text d'una norma que persegueixin un resultat prohibit per l'ordenament jurídic, o contrari a ell. Cal recorda que el frau no es pot presumir o suposar, si no que cal demostrar-lo amb fets provats.

Exemples de situacions que no són frau:
El treballador que és acomiadat i percep una indemnització inferior a la que li correspondria.

Exemples de situacions que sí són frau:

  • Acomiadar tres treballadors el mateix dia, per la mateixa causa, sense impugnació i sense percepció d'indemnització.
  • Treballador que, després de cessar en un contracte indefinit voluntàriament, concerta un altre temporal de durada determinada per quatre mesos i posteriorment passa a sol·licitar la prestació per atur.
  • Tenir un contracte d’exactament o aproximadament els dies que falten per tenir dret a la prestació.
  • Tenir un contracte de molt curta durada, amb el que és possible cobrar una prestació a la que no es tenia dret sense aquest contracte.

 

Malgrat la necessitat de demostrar els fraus, i no poder suposar-los simplment, volem advertir que si és empresari i alguna vegada ha volgut contractar breument a un conegut per què pugui percebre l’atur, o ha simulat un acomiadament, la sanció a la que s’enfronta és important. Si contràriament a això és treballador i alguna vegada ha demanat a algun empresari que “el posi a l’atur” o que “li faci un favor i el contracti per x temps”, ha de saber que posa en risc el qui li fa el favor i a vostè mateix, ja que pot perdre l’atur.

Nota: La informació anterior és només orientativa, i dóna només un coneixement general de la norma que explica. La seva aplicació requereix l’estudi personalitzat per part de Gabinet Permar SL

Tornar al llistat

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis segons les seves preferències de navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí.