Els oferim un recull de respostes a algunes de les preguntes més habituals que ens fem a l’hora d’instal·lar un ascensor en comunitats que no en tenen.
· Quina majoria és necessària per a acordar instal·lar un ascensor?
Es requereix el vot favorable de la majoria dels propietaris i de quotes, ja que l’obra té per finalitat la supressió de barreres arquitectòniques.
· Pot exigir obligació d'instal·lar un ascensor?
Sí, ja que és obligatori garantir l’accessibilitat universal. De manera especial quan ho requereixin els propietaris en l'habitatge o local visquin, treballin o prestin serveis voluntaris, persones amb discapacitat, o majors de setanta anys. Deixa de ser obligatori si el cost que es repercuteix als propietaris és superior a les quotes de despeses ordinàries de 12 mensualitats. Si la persona minusvàlida es fa càrrec de la diferència, segueix constituint una obligació.
Recordem que la Llei 15/1995 de 30 de maig, faculta els minusvàlids per imposar a la Comunitat de Propietaris la instal·lació, a l'edifici d'un ascensor sempre i quan sigui el minusvàlid el que corri amb totes les despeses que origini la instal·lació de l'ascensor (art. 7).
· Seria possible instal·lar un ascensor si precisés establir una servitud a favor de la comunitat i en perjudici d'un propietari?
S’ha d’estudiar cada cas, però la jurisprudència entén que aquest servei d'interès general, permet la constitució d'una servitud per a aquesta finalitat, fins i tot quan suposi l'ocupació de part d'un espai privatiu, amb el límit de pèrdua d'habitabilitat i funcionalitat de l'espai privatiu. En aquest cas, el propietari té dret a ser rescabalat dels danys i perjudicis causats.
· Si els baixos estan eximits del deure de contribuir a "despeses de conservació, neteja, enllumenat de portals i escales" i que no tenen accés als portals, han de pagar les despeses d'instal·lació?
Sí, ja que aquestes clàusules no alliberen els baixos del deure de contribuir a sufragar les despeses d'instal·lació. Segons la jurisprudència l'acord obliga a tots els comuners en aquells casos en què la instal·lació de l’ascensor és necessària per a l'adequada habitabilitat de l'immoble
· És possible acordar l'exempció de les despeses de manteniment d'ascensor als baixos ?
Sí, encara que hi ha una certa controvèrsia respecte si el quòrum necessari és la unanimitat o simplement la majoria.
Nota: La informació anterior és només orientativa, i dóna només un coneixement general de la norma que explica. La seva aplicació requereix l’estudi personalitzat per part de Gabinet Permar SL.