CONTAGIS COVID A LA FEINA

Data de publicació: 8/28/2020

Prèviament al que volem explicar, recordem que:

 

Quan es produeix un accident a l’empresa, la inspecció de treball, pot comprovar si hi ha carència de mesures de seguretat per part de l’empresa que hagin provocat l’accident.

 

Si això es dona:

  1. La inspecció de treball imposa un sanció.
  2. L’INSS imposarà un recàrrec a les prestacions que la persona treballadora cobra com a conseqüència de l’accident. (Entre un 30 i un 50%)

 

Per tant, si això passa, l’empresa pagarà:

  1. La sanció.
  2. Els recàrrecs de la baixa de la persona treballadora
  3. Els recàrrecs d’una possible invalidesa permanent.

 

Estem parlant de molts diners. És un cost elevadíssim que, en cas d’invalidesa, s’ha d’assumir de cop, ja que l’INSS calcula el que s’anomena un capital cost que l’empresa paga i que aquest organisme ja anirà pagant mensualment a la persona.

 

Dit això i en relació a la Covid-19, quan una persona treballadora es contagia se li expedeix una baixa per malaltia comuna, per norma general, encara que se li pagui com si fos un accident de treball o una malaltia professional (ATMP).

 

Si el contagi s’ha produït dins de l’empresa, la persona treballadora o el seu metge de capçalera sol·liciti que es determini que la contingència d’aquest contagi és d’origen professional i no per malaltia comuna, davant l’INSS.

 

La inspecció de treball, per la seva banda, pot investigar si una baixa causada per la Covid-19 ha de ser declarada contingència professional.

 

Si la contingència de la baixa passa a ser qualificada de professional i es comprova que la causa del contagi ha estat a causa de l’incompliment de normes de seguretat per part de l’empresa, es pot determinar la sanció i el recàrrec de prestacions.

 

En vistes de tot el que anteriorment hem explicat, aconsellem a les empreses que defineixen clarament amb el servei de prevenció quines mesures de seguretat s’han de prendre, que es donin a conèixer a la plantilla i que s’acompleixen al peu de la lletra.

 

En cas que una persona treballadora incompleixi les normes dictades, caldrà sancionar-lo. Posin-se en contacte amb nosaltres per a parlar dels cassos concrets.

 

Per a qualsevol dubte o aclariment, restem a la seva disposició

Tornar al llistat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar informació relacionada amb les teves preferències en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.

Acceptar
NO ACCEPTAR