COVID-19.1 RDLLEI 6/2020

Data de publicació: 3/11/2020

 

Per tal que puguin realitzar les previsions oportunes, els resumim els aspectes que afecten directament a la relació laboral de el Reial Decret Llei 6/2020, de 10 de març, pel qual s'adopten determinades mesures urgents en l'àmbit econòmic i per a la protecció de la salut pública, publicat en el BOE d'avui 11/03/2020.

 

En el seu article 5, estableix que les persones treballadores en aïllament, sanes o contagiades pel coronavirus, tindran la consideració excepcional de situació assimilada a accident de treball.

 

La persona treballadora ha de percebre el salari que li correspondria com si estigués de baixa per accident de treball des de la data que consti en el comunicat de baixa per aïllament i fins la data del comunicat d'alta. La data que ha de constar com a baixa, serà aquella en què s'acordi l'aïllament o malaltia de la persona treballadora, tot i que el comunicat de baixa s'expedeixi amb posterioritat.

 

Per això, entenem important que si la persona treballadora no pot aconseguir el comunicat de baixa per accident, es preocupi de tenir constància escrita de la prescripció mèdica d’aïllament, amb qualsevol mena de document que li pugui fer el metge que li ha prescrit.

 

Aquesta mesura és per a aquelles persones que treballen per compte propi (autònoms), o aliena (persones treballadores en qualsevol empresa, empleades de la llar, R.E. Agrari, etc.).

 

FAQ


L’empresa ha d’establir mesures preventives?

 

Les regulades a la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, per a garantir la seguretat i salut de les persones treballadores.

Les que puguin dictar-se complementàriament per les autoritats competents.


Si una persona treballadora està en aïllament preventiu o en aïllament per infecció...

 

D’acord amb el R.D.Llei 6/2020, les persones que estiguin en alguna d’aquestes situacions, tindran la consideració assimilada a baixa per accident de Treball.

 

L’empresa pot suspendre els contractes?

 

  1. L’Estatut dels Treballadors permet la suspensió de contractes per força major, entre d’altres. La força major s’ha de sol·licitar i  ha de ser comprovada per l’autoritat competent en un termini màxim de 5 dies en què hem de tenir resolució. És una opció vàlida.

 

  1. L’empresa pot prendre la decisió de no tramitar cap expedient i, de mutu propi suspendre els contractes. En aquest cas, les persones treballadores han de seguir cobrant, en alta a la SS i cotitzant amb normalitat.

 

  1. Vacances.- Per acord entre empresa i persones treballadores es pot determinar que els dies de tancament seran de vacances. No aconsellem fer-ho sense acord previ.

 

  1. Teletreball.- Si el tipus de feina i la tecnologia de l’empresa ho permet, és una bona opció. Cal pactar-ho amb les persones treballadores.

 

  1. Paralitzar l’activitat.- La Llei de Prevenció de Riscos Laborals permet que l’empresa i les persones treballadores, per majoria, puguin impulsar aquest acte en cas de risc greu i imminent. No és risc imminent que tothom ho faci o que a la televisió en parlin, ha de donar-se dins l’empresa. Cal notificar-ho a l’autoritat laboral.


 

Restem a la seva disposició per aclarir qualsevol dubte.

 

Informarem puntualment dels canvis que es produeixin, encara que no ho farem fins que considerem oportú, per no col·laborar a l'alarma social ni a difondre informacions que podrien resultar falses.

Tornar al llistat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar informació relacionada amb les teves preferències en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.

Acceptar
NO ACCEPTAR