EL TREBALL NOCTURN

Data de publicació: 4/8/2016

Què hores són les nocturnes?

L'article 36 de l'Estatut dels Treballadors estableix que "es considera treball nocturn el realitzat entre les deu de la nit i les sis del matí.". No obstant això, el conveni col·lectiu pot augmentar aquesta franja horària.


Un treballador ha de ser qualificat com nocturn si compleix un dels requisits següents:

  • O bé una part no inferior a tres hores de la jornada diària de treball coincideix habitualment amb l'horari nocturn.
  • O bé un terç de la jornada anual es realitza dins de l'horari nocturn.


A tenir en compte:

  • Els menors d'edat, no poden fer hores nocturnes (art. 6.2 de l'Estatut dels treballadors.
  • Els treballadors contractats a través d'un contracte per a la formació i l'aprenentatge, no poden fer hores nocturnes. (Art. 11.2.f) de l'ET)
  • Dins d'un període de quinze dies, la jornada de treball no podrà excedir de vuit hores diàries de mitjana, i no es poden fer hores extraordinàries. (Excepcions: empleats de finques urbanes, guardes i vigilants no ferroviaris, treball al camp, comerç i hostaleria i transports i treball al mar, carretera, ferroviari i aeri o quan resulti necessari, o en irregularitats en el relleu dels torns.


Retribució:

  • El plus nocturn acostuma a determinar en els col·lectius, encara que pot ser pactat de manera individual, sempre que l'import acordat sigui superior al previst en conveni. S'abona en funció de les hores reals treballades en horari nocturn. No es percep en dies lliures.
  • No es percep plus nocturnitat si el conveni no indica que s'hagi de retribuir, ni tampoc si el treball és sempre nocturn, per la seva naturalesa. En aquest cas el salari acostuma a contemplar el fet de la nocturnitat. Considerarem treball nocturn per naturalesa, aquell que només pot realitzar-se a la nit, i no aquell que pot dur-se a terme indiferentment de dia o de nit.
  • El plus de nocturnitat només es percep si es realitzen treballs nocturns, i deixa de cobrar si cessen aquestes hores.
  • Si un treballador nocturn té problemes de salut directament relacionats amb l'horari de treball, tindrà dret a un treball diürn del seu grup professional, si el lloc existeix i si el treballador està qualificat per desenvolupar-lo. 

 

Nota: La informació anterior és només orientativa, i dóna només un coneixement general de la norma que explica. La seva aplicació requereix l’estudi personalitzat per part de Gabinet Permar SL

 

 

Tornar al llistat

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis segons les seves preferències de navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí.