INDEMNITZACIONS, QUANT? QUAN?

Data de publicació: 2/5/2016

Quines indemnitzacions existeixen actualment? Quan les hem de pagar? Aquest és un petit resum orientatiu:

 

Existeixen diferents indemnitzacions i cal pagar-les en funció de com es qualifica la finalització de la relació laboral.

 

CONTRACTES TEMPORALS

Contractes d’interinitat: Legalment no es contempla cap tipus d’indemnització a la seva finalització.

Contractes temporals per obra o servei determinat o per circumstàncies de la producció: 8 dies/any, si el contracte és anterior a 01-01-2012, 9 dies/any, contractes des de 1-1-2012, 10 dies/any, contractes des de 1-1-2013, 11 dies/any, contractes des de 1-1-2014 i 12 dies/any, contractes des de 1-1-2015.

 

Extinció per modificació substancial de condicions del treball: La direcció de l'empresa pot acordar modificacions substancials de les condicions de treball quan existeixin provades raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció, sempre relacionades amb la competitivitat, productivitat o organització tècnica o del treball en l'empresa. El treballador pot optar per a acceptar o no aquestes noves condicions. Si no les accepta, té dret a una indemnització de 20 dies de salari per any de treball, amb un límit màxim de 9 mesos de salari.

 

Extinció per causes objectives: L’empresa pot extingir el contracte a un treballador per incapacitat sobrevinguda, per inadaptació a noves condicions de treball, per determinada acumulació d’absències, per causes econòmiques, organitzatives o de producció.

Si l’acomiadament és procedent, el treballador té dret a una indemnització de 20 dies de salari per any de treball, amb un límit màxim de 12 mesos de salari.

Si l’acomiadament és declarat improcedent, la indemnització equivaldrà a 33 dies de salari per any de treball, amb un límit màxim de 24 mesos de salari.

 

Acomiadament disciplinari: L’empresa pot extingir el contracte de treball per un incompliment greu i culpable per part del treballador, per exemple, faltes repetides i reiterades, transgressió de la bona fe contractual, indisciplina, etc. En aquest cas la NO hi ha indemnització.

 

Si es declarés la improcedència de l’acomiadament disciplinari: i després dels processos judicials corresponents,  l’empresa optés per pagar la indemnització, aquesta es calcula diferent depenent de si el treballador té antiguitat anterior o posterior al 12/02/2012.

Fins a l’11/02/2012, es calculen 45 dies/any, amb un màxim de 42 mensualitats, i a partir d’aquella data 33 dies/any, amb un màxim de 24 mensualitats.

Segons la darrera jurisprudència del Tribunal Superem, si l’11/02/2012 un treballador havia superat el dret a percebre una indemnització igual a 24 mensualitats del seu salari, el seu topall és de 48 mensualitats.

 

NOTA: Si un contracte temporal està fet en frau de llei, per exemple, sense una causa real que el justifiqui, o superant el termini màxim, es converteix en indefinit.


_________________________________________________________________________________________________________________________________

Nota: La informació anterior és només orientativa, i dóna un coneixement superficial de la norma que explica. La seva aplicació requereix l’estudi personalitzat per part de Gabinet Permar SL 

Tornar al llistat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar informació relacionada amb les teves preferències en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.

Acceptar
NO ACCEPTAR