LA CONTRACTACIÓ D'UN FAMILIAR: GERMÀ, FILL, PARELLA O PARENT

Data de publicació: 7/8/2016

No existeix cap impediment legal per a la contractació d'un familiar, si bé la cotització haurà de ser al règim general o al règim especial de treballadors autònoms, depenent del grau de parentesc i de l’existència o no de convivència.

Com a norma general un familiar que convisqui amb l’empresari, serà un “autònom col·laborador”. El cònjuge, els descendents, ascendents i altres parents de l'empresari, per consanguinitat o afinitat fins al segon grau, han de donar-se d’alta al Règim Especial de Treballadors autònoms.

Els familiars són considerats autònoms col·laboradors per què,  encara que rebin un salari com a contraprestació al seu treball, corren els riscos de l'activitat i, a més, treballen per a un objectiu comú que és la comunitat familiar.

Els autònoms col·laboradors, tenen dret a una bonificació de les cotitzacions a la Seguretat social del 50% durant els primers 18 mesos i del 25% durant els 6 mesos següents. Aquesta bonificació és sobre la quota que resulti d'aplicar sobre la base mínima el tipus corresponent de cotització vigent en cada moment. Aquestes bonificacions no són vàlides per a autònoms col·laboradors de societats mercantils.

 

¿Es pot contractar un familiar i donar-lo d’alta al Règim General?

Sí, però caldrà demostrar que compleix les característiques d'una relació laboral. En primer lloc cal acreditar la no convivència, que és fonamental. A banda d’això, pot haver-se de demostrar, l'existència de la percepció d'uns salaris establerts per conveni, la independència econòmica respecte a l'empresari i/o l’alienitat dels riscos empresarials.

Alta del treballador i bonificacions

Els familiars del treballador que puguin ser donats d'alta com a treballadors per compte aliè no gaudeixen de cap bonificació de les previstes legalment, si bé el contracte que se’ls pugui realitzar té les mateixes connotacions legals que el de qualsevol altre contracte laboral per compta aliena.

Un cas especial és el dels fills. Segons la  Disposició Addicional Desena de la llei 20/2007,  els treballadors autònoms poden contractar com a treballadors per compte aliena, als fills menors de trenta anys, encara que convisquin amb ell, en un contracte que els permet gaudir de tots els drets i deures que tenen el altres treballadors, excepte de la prestació d’atur. 

Tornar al llistat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar informació relacionada amb les teves preferències en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.

Acceptar
NO ACCEPTAR