PANERA DE NADAL - DRETS ADQUIRITS - SALARI EN ESPÈCIE

Data de publicació: 12/12/2016

 En els darrers dies hauran sentit a parlar de la Sentència de Tribunal Suprem, que obliga una empresa a mantenir la panera de Nadal que ens els darrers anys lliurava als seus treballadors, durant el mes de desembre.

 

El TS considera que la "panera de Nadal" és un dret adquirit dels treballadors, que no se'ls pot negar, malgrat  que la situació econòmica de l'empresa pugui ser negativa.

 

Què és un dret adquirit?

És aquell benefici que l'empresari concedeix al treballador, de manera individual, unilateralment o per pacte entre les parts. El dret adquirit pot ser econòmic o de qualsevol altra mena. Per exemple, és un dret adquirit permetre que el treballador no porti la baixa fins el 2n dia de malaltia, o pagar un plus fix de manera mensual i sense que tingui relació amb quantitat o qualitat del treball. Per tant, ho és també la panera de Nadal.

 

Quan s'adquireix un dret?

Un dret es converteix en adquirit quan es reitera en el temps. No existeix cap norma que estableixi quant temps ha de passar perquè es consolidi un dret. En cas de discrepàncies, ho haurà d'apreciar el Jutge. En qualsevol cas, ha d'existir reiteració i voluntat inequívoca de l'empresa de donar aquell dret. Per això, cal que un empresari pensi molt bé concedir un dret a un treballador, ja que la jurisprudència ajusta, cada cop més, el temps de reiteració que fa que un dret es consideri adquirit.

 

Salari en espècie

Tornant a la panera de Nadal, aprofitem l'avinentesa per a recordar a totes les empreses que lliuren regals, que fan descomptes dels seus productes o regalen productes als treballadors, que el cost assumit per a l'empresa s'ha de fer constar a la nòmina amb l'objectiu que cotitzi a la Seguretat Social i tributi a l'IRPF. Per això, si una panera de Nadal costa 60 € a l’empresa, aquest import ha de constar a la nòmina com a salari en espècie, si fem un descompte en productes de l’empresa, que valorem en 30 € sobre el preu de venta al públic, aquests 30 €, han de constar a la nòmina com a salari en espècie.

 

 

 

Nota: La informació anterior és només orientativa, i dóna un coneixement superficial del tema que s’exposa. La seva aplicació requereix un estudi personalitzat per part de Gabinet Permar SL. Restem a la seva disposició per a qualsevol dubte, aclariment o ampliació.

Tornar al llistat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar informació relacionada amb les teves preferències en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.

Acceptar
NO ACCEPTAR