POR A UNA INSPECCIÓ D’HISENDA?

Data de publicació: 5/20/2016

Avui parlem de les inspeccions d’hisenda. Un altre dia ho farem de les de treball, malgrat que en moltes coses tenen semblances.

Totes dues serveixen per a garantir el compliment de les normes en matèria fiscal, les primeres, i en matèria laboral, les segones. Per tant, aquella empresa que compleixi amb les requisits legals, no ha de tenir por ni de les unes, ni de les altres.


Avui ens centrem en les inspeccions d’hisenda, que com les de treball, són habituals, i actualment estan molt centrades en perseguir l'economia submergida que augmenta cada dia.

Habitualment l’empresa rep una comunicació d’hisenda, notificant la inspecció que s’inicia, amb totes les dades que necessitem. Se’ns demana l’aportació de determinada documentació, i el termini per a presentar-la. També és possible que ens trobem els inspectors a peu de porta per començar-la “in situ”. Si es dóna aquest cas, que és poc habitual, acostumen a portar una ordre de registre i a venir acompanyats dels mossos d’esquadra. En aquest cas, se’ls ha de deixar accedir a totes les dependències i fitxers, tant físics com informàtics, de l’empresa.

Una inspecció d’hisenda pot ser limitada, per a verificació de determinades dades, o il·limitada, en què ens poden requerir tota la informació dels anys revisables, que són els 5 anteriors a la data de la inspecció.

Hisenda té alarmes?
Hisenda té determinats mecanismes automàtics que avisen de possibles infraccions, per exemple:

  • Si presentem declaracions amb més despeses que ingressos durant molt temps.
  • Si no presentem declaracions de les que tenim l’obligació donada d’alta.
  • Si sol·licitem devolució de l´IRPF o IVA.
  • Si hi ha desajustos entre els models que es presenten trimestralment i els seus resums anuals, o qualsevol altre desajustament matemàtic.
  • Si el benefici que presenta l’empresa és massa baix d’acord amb els seus estàndards.
  • Si demanem subvencions.
  • Si demanem el NIF intracomunitari.
  • Si les quantitats declarades de clients/proveïdors en el nostre model 347 no coincideixen amb les que han declarat ells.

A banda d’aquests mecanismes de control automàtic que generen avisos, hisenda també du a terme inspeccions aleatòries, per denúncies i per campanyes que es defineixen des dels seus alts organismes.
 

Nota: La informació anterior és només orientativa, i dóna només un coneixement general de la norma que explica. La seva aplicació requereix l’estudi personalitzat per part de Gabinet Permar SL

Tornar al llistat

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis segons les seves preferències de navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí.