QUAN HAN DE COMENÇAR ELS PERMISOS LABORALS RETRIBUÏTS?

Data de publicació: 3/27/2018

Una sentència de 13 de febrer de 2018, de la Sala Social del Tribunal Suprem, estableix que els permisos retribuïts per matrimoni, naixement d'un fill o mort d'un familiar, començaran a comptar a partir del primer dia laborable del fet en si , encara que aquest succeeixi en jornada festiva. És a dir, que, si la mort d'un familiar es produeix un divendres, el permís de dos dies començarà a comptar a partir del següent dilluns, i no el cap de setmana com venia succeint en la majoria dels casos.

Aquests permisos estan regulats en els convenis col·lectius i emparats pel mateix Estatut dels Treballadors (ET) en el seu article 37-3.

Doncs bé, la sentència del Suprem, interpreta que els permisos es concedeixen per al seu gaudi en dies laborables, ja que en dies festius no cal demanar-los perquè no es treballa ", un fet corroborat -subratlla l'Alt Tribunal- per la literalitat de l'ET que parla de "absentar-se del treball amb dret a retribució", fet que evidencia -segons els magistrats- que "el permís es dóna per absentar-se en dia laborable, ja que en dia festiu no cal".

El dictat pel Suprem afecta no només a les parts en litigi, sinó que s'estendrà a tots els sectors laborals, perquè els raonaments jurídics de la mateixa interpreten l'article 37.3 de l'Estatut dels Treballadors, que és d'aplicació a totes les persones que treballen per compte d'altri.

En la sentència, el Suprem recorda que les normes han d'interpretar-se amb "certa lògica", i el "dies a quo" (dia d'inici del permís) és el primer dia laborable després del fet causant.

Exemple:

La Marta treballa el dimarts fins les 3 de la tarda, i en arribar a casa li fan saber que ha mort la seva àvia. Com que el dimecres treballa, el seu permís s’iniciarà el mateix dimecres.

En Pere treballa el dimarts fins les 3 de la tarda, i en arribar a casa li fan saber que ha mort la seva àvia. Com que el dimecres és festiu, el seu permís s’iniciarà el dijous.

Accés a la sentènicia

 

Tornar al llistat

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis segons les seves preferències de navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí.