REGISTRE DE LA JORNADA DELS TREBALLADORS

Data de publicació: 4/22/2016

El RDLlei 16/2013 va imposar a les empreses l’obligació de registrar dia a dia la jornada que realitzen els treballadors a temps parcial, que també obliga a lliurar al treballador la còpia de les hores realitzades.

L’incompliment d’aquest requisit és considerat INFRACCIÓ GREU, segons l’art. 7.5 de la LISOS, i pot suposar una sanció d’entre 626,00€ a 6.250,00€.

Aquesta ja era una obligació establerta en l’Estatut dels Treballadors per a TOTS ELS CONTRACTES DE TOTS ELS TREBALLADORS DE L’EMPRESA, malgrat que en petites empreses mai s’ha dut a terme.

Darrerament la inspecció de treball està demanant el registre de la jornada de tots els treballadors de l’empresa, pel que és aconsellable que estableixin un sistema de registre de la jornada diària efectiva.

La implantació d’un d’aquests mecanismes, ha de permetre comprovar l'adequat compliment dels horaris pactats amb els treballadors, així com comprovar que no es fan, o no se superen, les hores extraordinàries permeses anualment.

Als efectes de computar la jornada anual, cal tenir en compte que:

  • L’empresa pot distribuir irregularment la jornada d’acord amb els topalls legalment establerts, un 10% de forma genèrica, el que pot evitar fer hores extres.
  • També de forma genèrica, la jornada màxima diària és de 9 hores, o de 40 hores setmanals en còmput anual.
  • Els convenis col·lectius estableixen les hores anuals de treball. El control horari haurà de “quadrar” amb anualment amb aquestes hores.
  • La quantitat màxima d’hores extres anuals és de 80, segons estableix l’Estatut dels Treballadors de forma genèrica. Els convenis poden reduir-les o prohibir-les.
  • Les hores extres compensades per descansos no computen com a tals, només són hores extraordinàries les hores que sobrepassen la durada màxima de la jornada ordinària.
  • Les hores extres són voluntàries excepte que derivin de la necessitat de reparar sinistres o altres danys extraordinaris i urgents, així com en els casos de risc de pèrdua de matèries primeres. Aquestes no es tenen en compte per al còmput anual.
  • Els menors de 18 anys no poden fer hores extres.
  • Els representants dels treballadors han de ser informats mensualment de les hores extraordinàries realitzades.

 

Nota: La informació anterior és només orientativa, i dóna només un coneixement general de la norma que explica. La seva aplicació requereix l’estudi personalitzat per part de Gabinet Permar SL

Tornar al llistat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar informació relacionada amb les teves preferències en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.

Acceptar
NO ACCEPTAR