SÓC AUTÒNOM, PUC ESTAR MALALT

Data de publicació: 3/17/2017

A Espanya, els autònoms estan considerats súper herois, ja que hi ha una creença molt arrelada a la societat, que estan "obligats" a treballar les 24 hores els 7 dies de la setmana. El cas és que, tret que tinguin un accident, incapaciti física o mental, és totalment inusual veure un freelance a la consulta d´un sanitari sol·licitant la baixa laboral.


Les baixes de l´autònom i la base de cotització

Els autònoms compten amb el dret a baixa per malaltia o accident laboral, maternitat o paternitat.

És important destacar, que totes aquestes prestacions aniran sempre en concordança amb la base de cotització que tingui cada professional autònom, que per ara és de lliure elecció, sempre que es compleixin els requisits exigits per la Seguretat Social que, ara per ara, imposa un mínim de base de 893,10 € i un màxim de 3.642 €.


Com escollir la base de cotització adequada per a cada autònom?

L´elecció de la base de cotització és una cosa a meditar ja que totes les prestacions inclosa la pensió de jubilació dependran d´aquesta decisió. No obstant això, encara que a tots ens agradaria poder cotitzar pel més alt per assegurar-nos un bon retir, la realitat és que la major part dels autònoms opten per la cotització mínima.

A l´hora d´escollir base de cotització cal considerar quina quantitat d´ingressos mensuals arribem de mitjana per la nostra activitat, i en funció d´això decidir; si hem augmentat de més la nostra base de cotització i posteriorment els ingressos nets que obtenim són inferiors als esperats, estaríem comprometent la nostra renda disponible després del pagament de quotes a la Seguretat Social i impostos a Hisenda.


La incapacitat temporal (IT) de l´autònom

Hem de distingir entre aquestes dues situacions:

1- IT per malaltia professional o accident de treball, serà aquella contreta directament per l´execució de l´activitat que s´exerceixi, en el cas, per calcular la quantitat de la prestació, s´aplicarà el 75% de la base de cotització des del dia després de la baixa.

2- IT per malaltia comuna, per tenir dret a cobrar la prestació, caldrà haver estat donat d´alta com a mínim 180 dies dins dels cinc anys anteriors, a més d´estar al corrent del pagament de les quotes. La quantitat a rebre serà el 60% de la base de cotització des del dia 4 fins al dia 20 de la baixa, per a continuació passar al 75%.


Baixa materal/paternal

Sobre la baixa de maternitat, les setmanes a gaudir són les mateixes que les de les treballadores per compte d´altri, és a dir de 16 setmanes, de les quals les sis primeres són obligatòries i han de gaudir-se de forma ininterrompuda, i les deu següents es poden cedir a cònjuge o gaudir personalment a temps complet o parcial.

La nova Llei d´autònoms té previstes mesures en la baixa per maternitat de les autònomes com la bonificació del 100% de la baixa, tant per a treballadores autònomes substituïdes (com ja es venia fent) com les que no, i l´exempció del pagament de quota durant la mateixa. A més, si la mare ha cessat la seva activitat i reprèn fins a dos anys després del part la mare tindrà dret a gaudir del 100% de la quota per contingències comunes amb independència de la seva base de cotització.

En el cas de baixa de paternitat, per tenir dret a la seva sol·licitud, l´autònom ha de tenir les seves quotes de seguretat social al dia i presentar el model de declaració d´activitat que es pot descarregar del web de la Seguretat Social i presentar-lo en aquest organisme dins dels 15 dies posteriors al començament de la data de descans.

El període a gaudir era de 13 dies ininterromputs però el passat mes de desembre el Govern va incrementar el permís per paternitat de dos a quatre setmanes amb l´objectiu de fomentar la conciliació familiar.

Tornar al llistat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar informació relacionada amb les teves preferències en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.

Acceptar
NO ACCEPTAR