VIDUÏTAT PER A DIVORCIATS/ADES

Data de publicació: 6/17/2016

La pensió de viduïtat per a les persones divorciades, té una vinculació directa amb la pensió compensatòria. Darrerament, una Sentència del Tribunal Suprem ha suavitzat els requisits exigits perquè, divorciats o separats, puguin accedir a la viduïtat per la mort de l’ex-cònjuge.

En la sentència que esmentem, el Tribunal Suprem ha resolt el supòsit d'una dona, separada des de 1991, a la qual, per sentència judicial, se li va assignar un import mensual com a despeses d'aliments dels fills.

Per al dret a la viduïtat, en els casos de separació o divorci, es requereix:

  • Haver estat cònjuge legítim.
  • No haver contret noves núpcies o haver constituït parella de fet.
  • Que la persona amb dret a la viduïtat sigui creditora de la pensió compensatòria de l'article 97 del CC i que aquesta es deixi de cobrar amb la mort del pagador.

La pensió es distribueix sempre en proporció al temps de convivència amb el difunt.

La sentència del Suprem estableix, com a criteri general, que el reconeixement de la pensió de viduïtat passarà per determinar si, en cada supòsit concret, la mort posa fi a l'abonament d'una obligació assumida pel causant amb la finalitat de satisfer el concepte a que atén la pensió compensatòria.

S’exclouen pactes per aliments a favor del cònjuge supèrsite, que no sigui d'aliments per als fills.

Cal tenir també en compte que una persona vídua, separada judicialment, a la qual la Sentència de separació hagués assignat pensió compensatòria, té dret a pensió de viduïtat encara que durant els últims anys anteriors a la mort del seu ex-cònjuge no hagués percebut ni reclamat aquesta pensió.

Per a separacions i divorcis anteriors a l'1 de gener de 2008, no s’exigeix ​​pensió compensatòria per accedir a la pensió de viduïtat, quan:

  • Entre la data del divorci o de la separació judicial i la data de la defunció del causant, no hagin transcorregut deu anys.
  • Que el vincle conjugal matrimoni hagués durat almenys deu anys.
  • Que hi hagués fills comuns o el beneficiari tingui una edat superior als 50 anys en la data de la defunció del causant.

A partir de l'1-1-2013, també tenen dret a la pensió les persones divorciades o separades judicialment abans del 1-1-2008, que no fossin creditores de la pensió compensatòria, encara que no reuneixin la resta de requisits exigits, sempre que tinguin 65 anys o més, que no tinguin dret a una altra pensió pública i que la durada del matrimoni hagi estat d'almenys 15 anys.

També es reconeix la pensió de viduïtat a les dones que, tot i no ser creditores de pensió compensatòria, acreditin que eren víctimes de violència de gènere en el moment de la separació judicial o el divorci.

 

Nota: La informació anterior és només orientativa, i dóna només un coneixement general de la norma que explica. La seva aplicació requereix l’estudi personalitzat per part de Gabinet Permar SL

Tornar al llistat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar informació relacionada amb les teves preferències en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ.

Acceptar
NO ACCEPTAR